Focaccia cu ce vrei tu

Focaccia cu ce vrei tu

Focaccia, aceasta pâine cameleon pe care o poți asezona după bunul plac, este o pâine din categoria pâinilor turte. Ceea ce e important de știut este că focaccia are o hidratare mare, prima fermentare se face la rece și poate fi simplă sau cu o sumedenie de alte ingredinete. Pentru focaccia mea am folosit o făină de forță cu proteină 13 și am decorat-o cu struguri și rozmarin.

Toppingurile pot fi adăungate înainte de coacere, la mijlocul coacerii sau la final. În ordinea numerelor de pe tricou:

Se adaugă înainte de coacere: inimi de anghinare, brânză proaspătă (burrata), brânză tare tăiată bucăți mai mari, fulgi de chilli, fenicul, usturoi mărunțit, ierburi proaspete sau uscate, mezeluri, ciuperci, nuci, măsline, ceapă, roșii, spanac sote, struguri

La jumătatea timpului de coacere: brânzeturi cu mucegai, brânză proaspătă (mozzarella), brânză tare rasă, brânză moale (gorgonzola, ricotta proaspătă), ierburi proaspete (pătrunjel, frunze de busuioc), dovlcei trași în ulei.

Rețeta


făină albă

693g
100%

apă
624g90%

preferment
139g20%

sare
15g2.2%

ulei de măsline
28g4%

drojdie
2g0.3%

Prefermentul se pregătește cu 8-12h înainte și se folosește în punctul maxim

făină82g
apă55g
maia mamă4g

Metoda

Se amestecă toate ingredientele, apa să fie rece

Autoliza 30 min

Framântă până când glutenul este mediu dezvoltat

Se bagă la frigider peste noapte, în primele 3h se face câte o împachetare din ora în oră

A doua zi de dimineață, se întinde aluatul în tava cuptorului pe o hărtie de copt. Întinderea se face prin apăsare cu vârful degetelor înmuiate în ulei de măsline (sau poți să torni ulei direct pe aluat).

Se lasă la temperatura camerei timp de 2h-2.30h. După prima oră se mai apasă încă o dată aluatul, tot cu vârful degetelor.

Cuptorul se încălzeste la 220C

Când aluatul a fermentat, adică și-a dublat volumul, se pune toppingul și se bagă la cuptor timp de 50min, cu aburi și venitilație.

Se răcește pe grătarLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *