Hartie si cerneala

Duminica am fost reprezentant USB la procesul de votare. Tot procesul e plin de bube.

In primul rand, alegerea presedintilor de sectie. Nu stiu exact cum reusesc niste incapabili sa ajunga sefi de sectie cand habar nu au ce au de facut, chiar daca sustin ca au o experienta de 20 de ani. Presedinta sectiei mele de votare a avut norocul orb cu o echipa faina de tineri, cu initiativa (cativa dintre noi). Singura ei calitate era ca nu facea nimic. Ca atunci cand lua initiativa era vai si amar.

In al doilea rand sunt reprezentantii. Din pacate majoritatea reprezentantilor nu sunt sustinatori reali ai partidelor (cum credeam) ci sunt repatizati de catre BEC. Au fost reprezentanti care nu aveau habar cine e presedintele de partid, venisera pentru amaratii aia de bani. Cand a inceput numaratoarea toti ar fi vrut sa plece mai repede acasa, singurii atenti la buletine si ce se intampla cu ele erau sustinatorii reali (PSD, USB si PER, in cazul sectiei mele).

Programul e infernal, sa stai 14h la procesul de vot si apoi sa numeri voturile e munca de sclav. E si normal sa apara erori (ptr toate partidele) avand in vedere oboseala. Probabil va ganditi ca nu a fost mult de munca avand in vedere numarul de votanti. Va contrazic, birocratia ne omoara. Colega de la PER, care avea scris frumos, a completat 80 de dosare, de mana, a durat cel putin jumatate de zi sa o faca. Stampilele tiparite, cele care se lipesc pe CI, trebuiau stampilate inca o data cu tus. Unul din noi trebuia sa stea sa-i ghideze pe oameni in ce urma sa puna buletinele. Nu erau bine semnalizate si oamenii le aruncau pe toate in una singura. Ce mi s-a parut absurd era ca reprezentantii nu primeau zi libera de la munca. Oamenii plecau direct la serviciu dupa ce se inchieiau procesele verbale.

Hartia buletinelor de vot absorbea orice picatura de lichid. Stiti cum se bucura la cerneala de pe stampila? Cand am inceput sa impartim buletinele de vot pe partide ma miram de numarul mare de voturi PRM, noroc ca m-am uitat si pe cealalta pagina, voturile erau ptr USB. S-a intamplat similar si cu PSD, cel putin 10 voturi ar fi mers catre PNL. Pai la oboseala pe care o aveam trebuia sa fii foarte motivat ca sa le iei de mai multe ori la mana. Nu stiu cum se impart pozitiile pe buletinele de vot, dar daca erai pe pagina cu numar par, riscai sa dai votul celor de pe pagina anterioara.

La final, procesele verbale sunt transmise si electronic catre BEC. Ma intreb cum de nu se stie exact rezultatul in urma acestora.

Privind din interior, cu noul sistem informatic mi se pare imposibil sa furi voturi. Totul sta in numaratoare si in pozitia pe buletin. Totusi in sectiile in care nu am avut reprezentanti si PSD a avut, e clar ca atentia celui prezent a fost catre partidul lui si nu catre alte partide.

Una peste alta, experienta a fost interesanta. M-am simtit bine ca am facut-o si imi e mult mai clar ce se intampla si cum.

Poate ne auzim si in toamna!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *