Cum trebuie să arate pâinea cu maia
Am realizat cât de dificil e pentru oameni să identifice pâinea cu maia. Uneori e imposibil, alteori e limpede ca lacrima. Dar cum arată o pâine reuşită? Textul ce urmează este despre pâinea cu maia, dar principiile enunțate se pot aplica în unele cazuri și altor pâini.
1. Coaja este primul lucru pe care îl observăm la o pâine. Ideal e să fie crocantă, iar coloristic să prezinte un degrade de la brun deschis la brun închis pe “urechiușa” ridicată. Dacă s-au folosit aburi în cuptor, coaja are luciu.
2. Miezul. De multe ori am auzit de la cei ce mănâncă pâine că o vor caldă. Ceea ce trebuie ştiut este ca pâinea care este bună doar atunci când este caldă e de cea mai slaba calitate. Painea cu maia are miezul umed până când se răcește, procesul de coacere continuînd până când aceasta este racită total. La unele sortimente
(integrala de grâu și integrala de secară), miezul rămane ușor umed și după răcire. Personal prefer miezul mediu aerat, cu găuri de dimensiuni similare, elastic (revine la forma inițială după ce a fost apăsat).
3. Mirosul variază în funcție de ingrediente. În niciun caz nu trebuie să aibă miros predominant de drojdie și nici acru.
4. Prefer un gust foarte puțin acid. Dacă maiaua este hranită corect și folosită în proporții rezonabile, pâinea nu ar trebui să fie acră.
5. Ca aspect exterior, pâinea ar trebui să se desfacă doar în locurile pe unde a fost crestată, să aibă volum și să nu fie “palidă”.
Dacă te-ai apucat recent de facut pâine, e musai să încerci să o și asculți când se răcește pe grătar. “Cântecul painii” este una din cele mai plăcute muzici.
Cu drag, V.