Lăbuţe sau cum le spun francezii, Madeleine

Lăbuţe sau cum le spun francezii, Madeleine

Când eram mică, lăbuţele erau desertul de top! Pe vremea aia habar nu aveam ca se numesc madeleine. Credeam că suntem singurii care avem forme pentru lăbuţe şi ca doar noi ne putem bucura de ele.

Reţeta de mai jos nu este cea de atunci ci una adaptată dupa reţeta lui Dominique Ansel, că tot vorbeam de francezi. Madeleine se fac foarte usor şi rapid, dacă te organizezi din timp. Aluatul de lăbuţe trebuie lăsat peste noapte la frigider, ca să fie foarte pufoase. În afară de formele speciale, restul ustensilelor ar trebui să se găsească în orice bucătărie.

Ingrediente

115g unt gras (am folosit Elle&Vire)

15g zahăr brun (am folosit zahăr de cocos)

15g miere (am folosit miere de rapiţă)

50g zahăr alb

1g sare

120g făină albă de 650

4g praf de copt

150g ouă (3 ouă) la temperatura camerei

coajă de lămâie si coajă de portocală

Metoda

Topeşte untul cu zahărul brun şi cu mierea. Zahărul brun trebuie topit bine alfel rămân bucăţi în aluat. Când totul e topit, opreşte focul.

Făina, sarea, zahărul alb şi praful de copt se amestecă bine şi se adaugă, pe rând, ouăle. Amestecă cu o spatulă sau cu o lingură de lemn.

Peste amestecul de făină şi ou, se adaugă untul topit şi se amestecă până când devine omogen. La final se încorporează coaja de citrice. Pentru a evita uscarea compoziţiei, este necesar să acoperi aluatul cu o folie înainte să îl bagi la frigider peste noapte.

Compoziţia poate fi ţinută la frigider până la 5 zile.

Cuptorul se preîncalzeşte la 200C.

După pauza de o zi de la frigider, aluatul se pune în formele unse. Compoziţia am pus-o cu o lingurită umedă ca să se dezlipească mai uşor şi să minimizez pierderile. Nu se umple toată forma (aprox. 2/3). Se coc la 200C timp de 3 min după care se răsuceşte tava şi se mai coc încă 2 min.


Am umplut formele prea mult, ar fi mers cam 1mm mai puţină compoziţie


Madeleinele coapte trebuie să fie pufoase, să aibă culoarea aurie şi o perluţă în partea superioară (o umflatură mică obţinută datorită formei speciale). Sunt cele mai bune cât sunt încă calde!



2 thoughts on “Lăbuţe sau cum le spun francezii, Madeleine”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *